Friday, January 31, 2020

Stikstof: Nederland aan Top? Of toch Niet?

Vaak lees ik hoe wij in Nederland de hoogste stikstof emissie per vierkante kilometer scoren.

Nederland is het slechtste jongetje van de EU klas.

Maar wat als we nu eens hetzelfde rekensommetje maken, maar dan gerelateerd aan het aantal inwoners?

Nederland is slechts een gemiddelde leerling, zie maar:





















Data is afkomstig van het Centre on Emission Inventories and Projections die hun gegevens op zeer transparantie wijze beschikbaar stellen (middels Tableau dashboards, die je kunt downloaden).

Monday, January 20, 2020

RIVM NOx Bubbles

Ruim 8.500 mensen hebben mbv. deze interactieve NH3 kaart gekeken in hoeverre de model-data van het RIVM strookt met hun eigen beleving.

Vandaag een nieuwe dashboard: NOx Bubbles. Met de NOx component uit de bron-data waarmee het RIVM hun modellen berekent. Deze nieuwe dashboard ziet er anders uit dan de vorige, omdat we met hulp van o.a. Geesje Rotgers de data veel meer betekenis konden geven.

Nieuwe functies

Bij elk data-punt op de kaart, kun je de Google satelliet view erbij pakken. Ook kun je vanaf ieder data-punt je melding doen bij Evert Mouw, als jou iets opvalt.

    Observaties

    Ik weet niet in hoeverre deze data-set als 100% volledig en absoluut betrouwbaar moet worden beschouwd. Wel meen ik te zien dat in de data-set gegevens lijken te ontbreken. Zo zie ik geen gegevens mbt. de NOx uitstoot door auto-bussen of militaire en civiele schiet-banen.

    Ook zie ik een significant aantal data-punten in de RIVM data-set gemarkeerd staan als snelweg, terwijl hiervan -volgens mijn eigen inschatting en die van Rijkswaterstaat- geen sprake kan zijn.

    NOx waarden in de RIVM data-set zijn grammen per seconde en gaan tot zes decimalen. Voor de leesbaarheid heb ik in het opening-scherm deze omgerekend (q(g/s) x 3600 x 24 x 365 / 10^6) ofwel kiloton per jaar x 1.000.

    Mbt. de kolommen hc(MW) en h(m) hebben we in dit dashboard niets gedaan. De waarden zitten wel in het model zelf.

    Samenwerking en verantwoording

    Data is afkomstig van het RIVM. Evert Mouw, die er een eerste blik op wierp, heeft de RD coordinaten naar WGS omgezet.  Anna van Ee heeft een Functional Mobile Usability Test verricht waardoor we de meeste issues eruit konden halen.

    Handleiding voor mensen met geduld


    Let op: Alles kan wat traag overkomen. 730K+ pixels op een smartphone is best pittig

    De NOx Bubble opent met acht categorieën. Klik op een categorie om de kaart te openen met focus op die categorie. De kaart opent met de waarden geplot op alle GPS-coördinaten.

    Elk datapunt kun je aanklikken en biedt extra functies (zie hierboven).
    Onder de kaart kun je filteren op sub-categorie. Let op: Reset dit filter voordat je andere categorie kiest.

    Klik op de Bubbles om te openen >>

    Friday, January 17, 2020

    RIVM NH3 Administratie op Straat

    Hoeveel uitstoot van ammoniak is er in jouw buurt of straat?

    Op deze interactieve kaart, kun je kijken of de perceptie van het RIVM overeenkomt met jouw eigen beleving.


    Deze dashboard kun je het beste met een tablet of desktop pc openen. Met je smartphone werkt het ook. Snelheid kan wat traag overkomen. Dit zijn namelijk ruim 730,000 datapunten.

    Over de data-sets

    Afgelopen 07-jan-2020 gaf het RIVM twee setjes data met 730K rijen vrij. Eén over NH3 en eentje over NOx. Helaas zonder enige documentatie. Om de kolomwaarden in de data te begrijpen, heb ik van het RIVM deze spreadsheet achterhaald.

    Observaties mbt de NH3 data-set

    Men heeft bewust de macro’s (programma code) uit de spreadsheet verwijderd. Zelf zou ik dat alleen doen, als ik zou willen dat niemand kan begrijpen hoe ik de gegevens manipuleer.

    De data-set vertoont wel erg veel overeenkomsten met de input die door gemeente-ambtenaren mbv deze spreadsheet kennelijk worden ingeklopt.

    Samenwerking en verantwoording

    Data is afkomstig van het RIVM. Evert Mouw, die er een eerste blik op wierp, heeft de RD coordinaten naar WGS omgezet. Anna van Ee gaf veel goede tips en heeft het stikstof-verhaal zeer goed in beeld. Dit is een spontane team effort, als gevolg van de ‘FDF Klets’ groep in Telegram. Tijdens een video-call met Rutger van den Noort en Robert Bor, die kennelijk al eerder aan RIVM vragen stelden, kreeg ik er vertrouwen in om dit te publiceren.

    Vervolg stappen


    • Volgende visualisatie voor NOx data (dit weekend)
    • Calibratie RIVM data met US EPA (Amerikaanse Environment Protection Agency) alsmede US Department of Agriculture.
    • Universiteit van Amsterdam (UVA) gaat aan de slag. Ik hoop echt dat het UVA met resultaten kan komen voordat de politiek nog meer Management by Surprise gaat praktiseren. Zie deze link
    • Evert Mouw gaat proberen de data nog verder te verrijken richting bv. GPX.